Šest zásad dobrého pitného režimu pro lidi s diabetem

Blíží se léto a s ním i slunečné a horké počasí. Obzvláště v těchto dnech je vhodné, aby každý z nás dbal na dostatečný přísun tekutin. Pro diabetiky to platí dvojnásob.

pitný režim_web

Šest zásad dobrého pitného režimu pro lidi s diabetem

  1. Pokud se diabetik neléčí s onemocněním ledvin nebo srdce, měl by vypít denně 2,5-3l tekutin.
  2. Mezi vhodné nápoje patří voda, případně ochucená citrónovou šťávou, neslazené minerální vody, bylinkový, černý nebo zelený čaj.
  3. Můžeme přislazovat umělým sladidlem, např. aspartamem, acesulfamem, sacharinem, cyklamátem.
  4. Ke slazení nápojů pro diabetiky jsou nevhodné náhradní cukry, tj. fruktóza, sorbit, laktóza.
  5. Při hyperglykémii pijeme více
  6. Stoprocentní ovocné šťávy používáme jen v malém množství k ochucení vody nebo minerálky (obsahují velké množství ovocného cukru, i když nejsou přislazeny)

Jak často pijeme?

Pít bychom měli rovnoměrně v průběhu celého dne. Pokud se diabetik neléčí s onemocněním ledvin nebo srdce, měl by vypít denně 2,5-3l tekutin. U pacientů s chorobami srdce nebo ledvin určuje pitný režim ošetřující lékař specialista.

Mezi vhodné nápoje patří voda, případně ochucená citrónovou šťávou, neslazené minerální vody, bylinkový, černý nebo zelený čaj.

Hyperglykémie odvádí vodu z organismu

Pokud je hladina cukru v krvi (glykémie) vyšší než 10 mmol/l, cukr (glukóza) odchází z těla močí a strhává s sebou vodu. Vylučované množství vody je proto vyšší, než by odpovídalo potřebám organismu. Tak snadno dojde ke snížení celkového objemu vody v těle pod normu – k dehydrataci.

U některých nemocných se může cukr do moči vylučovat i při vyšších nebo nižších hodnotách glykémie než 10 mmol/l.

Zvláštní pozornost příjmu tekutin musí věnovat starší lidé, s věkem se totiž snižuje pocit žízně. Je nezbytné sledovat denní příjem vody. Je-li nízký, musí se nemocný cukrovkou do pití nutit.

Pití nikdy neomezujeme (pokud to nenařídil lékař)

Častou chybou, se kterou se u diabetiků setkáváme, je omezení příjmu tekutin, aby pacient zabránil častému močení.

Zvýšené vylučování vody z těla u nemocného cukrovkou je projevem neuspokojivých hodnot glykémie nikoliv nadměrného příjmu tekutin.

Omezením pití se problém neřeší, naopak prohlubuje. Čím nižší příjem tekutin, tím více vody v organismu chybí a glykémie tak dále stoupá (stejné množství cukru se rozpouští v menším objemu vody – relativní vzestup hodnoty glykémie).

Naopak, jestliže hladiny cukru v krvi jsou z nějakých důvodů vyšší, je vhodné příjem vody zvýšit. Při obnovení správného pitného režimu glykémie mírně klesne.

Nesmíme zapomínat na ztráty vody pocením. Příjem tekutin by měl zohledňovat u každého člověka teplotu prostředí, ve kterém se pohybuje.

Minerálka nebo čaj

Můžeme přisladit umělým sladidlem, např. aspartamem, acesulfamem, sacharinem, cyklamátem.

Ke slazení nápojů pro diabetiky jsou nevhodné náhradní cukry, tj. fruktóza, sorbit, laktóza.

Jsou-li přijímány rozpuštěné v roztoku, zvyšují rychle hladinu cukru v krvi.

Dále je třeba dávat pozor na slovíčko „light“. To označuje snížené množství energie ve výrobku a nikoliv skutečnost, že je určen pro diabetiky. „Light“ výrobek může být v tomto případě oslazen řepným cukrem (sacharózou) nebo hroznovým cukrem (glukózou).

Vždy je nutné vyhledat údaj o použitém sladidle a množství sacharidů obsažených v produktu.

Mléko obsahuje také sacharidy.

Diabetici 2. typu  mohou vypít nebo použít při přípravě pokrmu až 0,5l mléka denně, aniž by ho počítali do množství zkonzumovaných sacharidů. Ostatní nemocní cukrovkou, neurčil-li jejich ošetřující lékař jinak, mléko do celkového denního příjmu sacharidů počítají. Mléko považujeme spíš za potravinu než nápoj, obsahuje vedle cukru i tuky a bílkoviny. Zvolíme raději mléko polotučné (do 2 % tuku), to zajistí také přísun vápníku a vitamínů rozpustných v tucích.

Stoprocentní ovocné šťávy

Diabetik používá jen v malém množství k ochucení vody nebo minerálky. I když výrobce tyto koncentráty nepřisladí, je v nich přítomno velké množství cukru z ovoce. Proto je při jejich konzumaci na místě opatrnost.

MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

 

Posted in Vše o jídle, Zdravý životní styl.