7 a více výhod onemocnění diabetem 2. typu

shutterstock_161067305 (web)

Existuje přísloví: Ve všem si hledej výhodu. I pokusil jsem se tu výhodu najít i u cukrovky.  Hledal jsem, hledal, až jsem našel.

Cukrovka je jednou z mála nemocí, jejíž průběh může diabetik sám významně ovlivnit a sám i průběh nemoci  kontrolovat.

Sám si může kontrolovat, co mu dělá dobře a co špatně. Sám se může i přesvědčit, jak mu hladina cukru v krvi klesá, když sníží váhu, když se pohybuje, když se nestresuje. Sám si může zkontrolovat, jak snížením váhy a zvýšením pohybu mu klesá nejen hladina cukru v krvi, ale jak mu klesá i krevní tlak. To u jiných nemocí tolik selfmonitoringů (snad jsem to napsal dobře)  dělat nejde.

1. Žije déle. Pokud se z nepohybujícího, obézního (až tlustého) diabetika stane pohybující se štíhlý člověk, pak může žít podstatně déle, než ten tlustý, nepohybující se, pokud by byl tento tlouštík tzv. „zdravý“ a žil dále ve svém houpacím křesle s korýtkem před sebou…  V tomto případě je skutečně podle mne cukrovka výhodou. Za předpokladu vůle a edukace postiženého.
  2. Ušetří. A to jak v oblasti nákupu potravin, tak i v šatníku, odkud se dá použít i oblečení, které léta nebylo možné si obléci.
  3. Nalezení nových dosud neobjevených či již zapomenutých krás života,  jako je třeba cestování či sex (po ukončení gastronomických orgií).
  4. Získá finance na své koníčky. Z kuřáka se stane nekuřák či z alkoholika             abstinent. Čímž si významně vylepší finančně rozpočet.
  5. Zvýšení počtu ctitelů a ctitelek. Změnou životního stylu a  životního stylu se promění ve fešáka či fešandu takového kalibru, že nebude mít problém s glykémií, ale s odmítáním případných ctitelů či ctitelek.
  6. Krásný vzhled bude na ten boží svět. Se zlepšením fyzické kondice přichází i zlepšení i té psychické. Ve zdravém těle zdravý duch!
  7.  Další výhody si již každý může objevit sám. Pokud se do této situace dostane a zachová si v ní chladnou hlavu a rozum.

Samozřejmě, že každému přeji, aby tyto „výhody“ nemusel použít, aby byl zdráv (pokud možno jako řípa, i když nevím proč se takto zdraví lidé označují), a aby se užíval života plnými doušky, ale rozumně.  Jak se říká – všeho s mírou.

Richard Nocar

Posted in Život s diabetem.