Ochutnejte mořské řasy

 

Mořské řasy jsou mají takřka zázračné účinky na naše zdraví. Nebojte se je vyzkoušet. K dostání jsou v širokém výběru v prodejnách zdravé výživy. Ptáte se proč máte jíst něco pro nás, středoevropany, poněkud exotického a k čemu možná nemáte plnou důvěru? Posuďte sami, zda si mořské řasy vaši důvěru zaslouží.

 

Společně se sojovou pastou miso jsou mořské řasy tím zázrakem, díky němuž přežila skupina lidí po výbuchu atomové bomby v nemocnici v Nagasaki bez jakékoli újmy. Jeden z nich, pan Moramoto, o tom napsal knihu.  Máte obavy z degenerativních civilizačních chorob, vzrůstajícího znečištění prostředí kolem nás, z nedostatku minerálů a vitaminů? Chcete něco udělat pro zdraví svých dětí ? Pak zařaďte do jídelníčku vaší rodiny zeleninu z moře – mořské řasy a chaluhy.

Mořské řasy jsou součástí stravy od pradávna.

Japonci, nejzdravější moderní národ, je užívají po tisíciletí – dnes v objemu asi 2 % z celkového množství denní stravy.

Mořské řasy zůstávají měkké, přitom odolné a přizpůsobivé. Již tento fakt dává dobrý důvod, abychom si jich vážili a konzumovali je. Mořské řasy a chaluhy jsou vzorem pružnosti a tuto svoji vlastnost jsou schopné nám předávat. Naše psychická i fyzická pružnost jsou předpokladem pro dlouhý, zdravý život, jehož základy si vytváříme již v raném věku. Proto je vhodné zařazovat mořskou zeleninu do jídelníčku už u dětí.  Budeme pak takřka nezdolní a zároveň flexibilní.

Nevyčerpatelný zdroj pokladů

  • Mořské řasy jsou pro náš organismus tím nejkvalitnějším a nejlepším zdrojem vitaminů (A, B2, B12, C, E), minerálů, stopových prvků, proteinů a vlákniny.
  • Obsah vlákniny (až do 50 % podle druhu) zlepšuje naše trávení a čistí střeva, oproti jiným vlákninám má tato naprosto jedinečnou vlastnost − je natolik rozpustná, že dokáže pročistit až mezibuněčný prostor. To je pro naše zdraví věc nedocenitelná, pomáhá předcházet všem civilizačním chorobám včetně onkologických.
  • Přírodní barvivo chlorofyl má účinky desinfekční a antibakteriální, což pomáhá organismu k vytvoření dobrých základů imunity a nám k jejímu posílení.
  • Z minerálních látek řasy obsahují vápník, zinek hořčík, železo, jod a chrom.
  • Obrovskou výhodu pro naše zdraví násobí skutečnost, že všechny vitaminy a minerály z řas jsou pro náš organismus snadno vstřebatelné. Například zatímco vápník z mléka zůstává pro  organismus prakticky téměř nevyužitelný, navíc na něj někteří lidé mají alergii, ten z řas využijeme beze zbytku a ještě jej obsahují 15krát více.
  • V mořských řasách také nalezneme látku sodium alginate, která má pro náš organismus vynikající detoxifikační účinky, zbavuje jej škodlivých látek včetně radioaktivity.
  • Díky obsahu minerálů působí řasy zásadotvorně na lidskou krev. To významně posiluje naši odolnost vůči nemocem, které se rády uchycují v organismu překyseleném současnými stravovacími zvyklostmi (příliš mnoho masa, mléčných výrobků, bílé mouky, cukru, všudypřítomné chemie).

Řasy nemají žádné špatné vlastnosti ani vedlejší účinky – na lidský organismus působí jen a jen pozitivně. Dospělým pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, odbourávají tuky, kladně ovlivňují pružnost cévních stěn, působí preventivně proti infarktu myokardu, posilují rozmnožovací orgány, chrání před onemocněním štítné žlázy. Mají protizánětlivé, protinádorové i detoxikační účinky, prospívají pleti a přidávají lesk vlasům.

Jsou tím nejvhodnějším multivitaminem a multiminerálem, čistě přírodním a nejlépe vstřebatelným pro všechny členy rodiny.

Široká paleta receptů

Michio Kushi, autor knihy „Makrobiotikou ke skutečnému zdraví“ nám nabízí skvělé recepty na použití různých druhů řas. Mohou být součástí polévek, vývarů, omáček, přidávají se při vaření k luštěninám, neboť zlepšují jejich stravitelnost. Lze je též vařit společně se zeleninou či přírodní rýží. Řasy se také staly součástí různých léčebných čajů a obkladů.

Např. pro děti, ale i dospělé je nejpřitažlivější řasa agar- agar, kterou lze upravovat s ovocem jako želatinu či na slaný způsob se zeleninou jako aspik. Příprava je velmi jednoduchá. Stačí ji namočit do vody nebo šťávy a povařit, čímž získáme hmotu, kterou nalijeme na ovoce a necháme ztuhnout.  Získáme tak lahodný dezert a la pudink.

Druhy řas a jejich využití

Wakame – nejčastěji se používá do miso polévky, má protinádorové účinky, přispívá k ochraně před vysokým krevním tlakem.

Nori – zpracovává se na tenké plátky, pravděpodobně ji známe jako obal na sushi. Vynikající chuť má lehce opražená nad plamenem, ve vločkách slouží jako posýpka a koření. K léčebným účelům se používá v nápoji z daikonu a mrkve. Plátky nori zastavují lehké krvácení a přikládají se na řezné rány. Řasa posiluje ledviny, močové cesty, pohlavní orgány, zlepšuje krevní oběh a snižuje hladinu cholesterolu.

Hiziki – dodává velmi silnou energii, má nejvyšší obsah železa a vápníku, pomáhá při prevenci srdečních onemocnění.

Arame –  je výborná do salátů, polévek, k zelenině, posiluje zuby a kosti, používá se k sedacím koupelím při gynekologických problémech.

Kombu – přidává se při vaření k rýži , do luštěnin, připravuje se z ní léčivý odvar, pomáhá vylučování škodlivých látek z těla a používá se ke speciálním obkladům.

Agar-agar – vyrábí se tradiční metodou z červených mořských řas. Obsahuje železo, vápník, jod a další stopové prvky. Je velmi snadno stravitelný, pomáhá proti zácpě, při vysokém krevním tlaku, používá se do omáček, polévek, aspiků či ke zdobení dortů.

Dulse –  jemná červená chaluha, velmi chutná a s velkým obsahem železa.

Nakonec tip k využití řas po absolvování rentgenového vyšetření:

  • Po dobu 10 dní si připravujte vývar z řasy kombu a pijte jej na lačno.

podle knihy Michia Kushiho Makrobiotikou ke skutečnému zdraví

Více se o knize „Makrobiotikou ke skutečnému zdraví“ od  Michia  Kushiho se dozvíte  na http://www.makrobiotika-kushi.cz/index.html

 

 

Posted in Vše o jídle, Zdravý životní styl, Život s diabetem.