Záleží na nás, zda svým způsobem života zmáčkneme spoušť

Kniha Čínská studie přináší 8 stěžejních zásad pro naše stravování

Čínská studie

Jakmile tyto zásady začleníme do svého života, přestane nás ohrožovat diabetes, mrtvice, řídnutí kostí, nebudeme trpět např. zácpou, nadýmáním, obezitou. Budeme se cítit zdravě a svěže a mít plno energie i radosti ze života.

Osmá zásada nám říká:

Správná výživa podporuje zdraví ve všech oblastech naší existence. Všechny tyto části se propojují.

Máte chuť udělat něco pro to, abyste se mohli věnovat naplno svým zálibám, chodit na výlety, užívat si sexuálního života, hrát si se svými dětmi, vnoučaty, psy, okopávat zahrádku? Zkrátka vykonávat všechny ty věci, které nám tak mile zpříjemňují život? Zamyslete se tedy nad svým způsobem stravování.

Dobře pomoci může právě kniha Čínská studie.

Více se dozvíte a objednat knihu můžete zde: www.svitani.eu

Kniha Čínská studie přináší jasné důkazy o tom, jak výběr potravin, které konzumujeme, ovlivňuje naše zdraví, naše životní radosti a duševní pohodu.

Mnoho zdravotních problémů má jasný původ naše snídaně, oběd a večeře. Mnoho z nás v této knize nalezne velmi překvapivé poznatky: omezením konzumace živočišných bílkovin omezíme také možnost, že onemocníme některým ze strašáků nové doby – rakovinou, diabetem 2. typu, metabolickým syndromem. Odvrátíme od sebe nebezpečí infarktu, mozkové mrtvice, selhání ledvin, oslepnutí či dokonce předčasné smrti.

Proč je kniha Čínská studie výjimečná?

Můžete si pomyslet o Čínské studii, že je to zase jedna z těch „módních záležitostí“, že knih o výživě již vyšlo velmi mnoho a leckdy si odporují. Věřte, že o této knize pochybovat nemusíte. Profesor T. Colin Campbell doporučuje konzumovat převážně rostlinou stravu, živočišné bílkoviny do 10 %. Přitom sám vyrostl na farmě svého otce, kde mléko, maso a vejce byly považovány za základ kvalitního jídla. Během své vědecké praxe začal nahlížet souvislosti mezi kvalitou jídla a lidským zdravím. Zásadní zvrat v jeho vědecké kariéře znamenala předčasná smrt milovaného otce na infarkt.

Profesor T. Colin Campbell, autor této přelomové knihy, stál od roku 1983 v čele nejobsáhlejší a nejucelenější studie o zdraví a výživě, která byla v dějinách moderní medicíny provedena. Výzkumu se zúčastnilo několik stovek vědců z Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství. Mapovali způsob stravování, životní styl a zdravotní stav 6 500 lidí. Kvůli stejnému genetickému pozadí, ustáleným stravovacím návykům a malé migraci sledovaných lidí a kvůli úspoře nákladů byl výzkum prováděn v kontinentální Číně. (Odtud název Čínská studie.) Tento výzkum odhalil přes 8 000 statisticky významných vztahů mezi výživou a zdravotním stavem. Dodnes se výsledky zpracovávají.

Čínská studie představuje jasné a stručné poselství naděje pro naše zdraví.

Rozptyluje velké množství mýtů a dezinformací. Ze srozumitelně a čtivě napsaných výkladů si jak lékaři, tak lidé nemocní, sami utvoří  správnou představu o tom, proč bychom měli jíst převážně rostlinnou stravu a proč se máme nadměrné konzumaci živočišných bílkovin a tuků raději vyhnout. Geny pro nějakou nemoc sice můžeme mít, ale nemůžeme se na ně vymlouvat, že pokud je nemoc v rodině, my ji stejně dostaneme, ať se stravujeme, jak chceme. Tyto vrozené dispozice např. pro diabetes, nemoci srdce, obezitu, jsou pouze jako odjištěná zbraň. A záleží na nás, zda svým způsobem života zmáčkneme spoušť.

Kniha vám nenakazuje striktní omezení vašich oblíbených jídel. Pouze poukazuje na možné nepříznivé následky a doporučuje  zdravější varianty stravování. Naleznete zde mnohé rozšířené mýty, které pan profesor Campbell rozebírá a upřesňuje a jasné návody, jak ke zdravějšímu stravování mírnou cestou spolehlivě dojít.

T. Colin Campbell, Ph.D. a Thomas M. Campbell:  ČÍNSKÁ STUDIE

Vydalo Nakladatelství Svítání, 2010

Překlad doc. PharmDr. Emil Rudolf, Ph.D.

 

 

 

Posted in Nové knihy, Život s diabetem.