Vánoce, Vánoce přicházejí, zpívejme přátelé!

Nabízíme Vám několik doporučení odborníka –  nutriční terapeutky z Centra diabetologie IKEM, paní Bc. Vladimíry Havlové, jak si Vánoce užít.

Některým z nás při pomyšlení na Vánoce do smíchu není.  Nemyslím teď stesky na nedostatek času peněz,  běhání po dárcích, mytí oken na Štědrý den. Je to také čas Pečení vánočního cukroví, rodinných návštěv a vět: „Tak si ještě vezmi..

03 Domeček perníčekVšechna tato doporučení prospívají každému členu rodiny, ať už s diabetem nebo bez.

Pečeme s klasickým cukrem. V receptech je možné z doporučeného množství vždy mírně ubrat, na chuti cukroví se to nepozná.

Fruktóza a sorbit, které se nejvíce používají jako náhrada, jsou kalorická sladidla, která se také musí započítávat do denního příjmu. Mnozí lidé z nich mají zažívací potíže.

Dia cukroví různé „dia“ výrobky jsou maskovaný nepřítel. Jejich energetické hodnoty jsou  vysoké a celkově nutričně nevýhodné, není možné je konzumovat neomezeně.

Doporučuji péci a konzumovat klasické vánoční cukroví. Ovšem, přiměřeně a započítávat ho do denního jídelního plánu.

Před jídlem a po jídle je dobré si změřit glykémii. Pokud jsou hodnoty vysoké, je možné přidat dávku inzulinu. Nevyužívejte ale tuto možnost často, hrozí nebezpečí vzniku inzulinové rezistence a nadváhy.

Pokud nám na návštěvách nabízejí ochutnávky, berte si malé talířky. Hospodyňka nebude mít pocit, že Vám nechutná a Vy, že máte málo.

Když si na Vánoce dopřáváme více dobrot, mohli bychom si dopřát i více pohybu. Malou procházku, větší procházku, jedno patro pěšky… Pohyb napomáhá snižování glykémie a přináší dobrou náladu. Fakt. Vyzkoušejte 🙂

 

 

 

 

 

 

Posted in Nezařazené, Vše o jídle, Zdravý životní styl, Život s diabetem.