V teplých letních dnech pijeme a pijeme a pijeme… Hlavně vodu.

V horkém létě musí každý z nás dbát na dostatečný přísun tekutin. Pro diabetiky to platí dvojnásob. Pokud je hladina cukru v krvi (glykémie) vyšší než 10 mmol/l, cukr (glukóza) odchází z těla močí a strhává s sebou vodu. Vylučované množství vody je proto vyšší, než by odpovídalo potřebám organismu. Tak snadno dojde ke snížení celkového objemu vody v těle pod normu – k dehydrataci. U některých nemocných se může cukr do moči vylučovat při vyšších nebo nižších hodnotách glykémie než 10 mmol/l.

Pitný režim

Zvláštní pozornost příjmu tekutin by měli věnovat starší lidé, s věkem se snižuje pocit žízně. Je nezbytné sledovat denní příjem vody. Je-li nízký, je dobré, aby nemocný cukrovkou sám sebe do pití přesvědčil.

Dostatek vody nepotřebujeme jen na zažehnání žízně

Další chybou, se kterou se často u diabetiků setkáváme, je omezení příjmu tekutin, aby pacient zabránil častému močení.

Zvýšené vylučování vody z těla u nemocného cukrovkou je projevem neuspokojivých hodnot glykémie, nikoliv nadměrného příjmu tekutin. Omezením pití se problém neřeší, naopak prohlubuje

  • Čím nižší příjem tekutin, tím více vody v organismu chybí – glykémie tak dále stoupá (stejné množství cukru se rozpouští v menším objemu vody – relativní vzestup hodnoty glykémie).
  • Jestliže hladiny cukru v krvi jsou z nějakých důvodů vyšší, je vhodné příjem vody zvýšit
  • Při obnovení správného pitného režimu glykémie mírně klesne.

 Nesmíme zapomínat na ztráty vody pocením. Příjem tekutin by měl zohledňovat u každého člověka teplotu prostředí, ve kterém se pohybuje. Pít bychom měli rovnoměrně v průběhu celého dne.

Pokud se diabetik neléčí s onemocněním ledvin nebo srdce, měl by vypít denně 2,5 – 3 l tekutin. U pacientů s chorobami srdce nebo ledvin určuje pitný režim ošetřující lékař specialista.

Vhodné nápoje:

 

Čím sladit

  • Minerálku nebo čaje lze přisladit umělým sladidlem, např. aspartamem, acesulfamem, sacharinem, cyklamátem.
  • Ke slazení nápojů pro diabetiky jsou nevhodné náhradní cukry, tj. fruktóza, sorbit, laktóza. Jsou-li přijímány rozpuštěné v roztoku zvyšují rychle hladinu cukru v krvi.
  • Je třeba dávat pozor na slovíčko „light“. To označuje snížené množství energie ve výrobku a nikoliv skutečnost, že je určen pro diabetiky. „Light“ výrobek může být v tomto případě oslazen řepným cukrem (sacharózou) nebo hroznovým cukrem (glukózou). Vždy je nutné vyhledat údaj o použitém sladidle a množství sacharidů obsažených v produktu.
  • Je asi účelné si připomenout, že mléko obsahuje také sacharidy. Diabetici 2. typu  mohou vypít nebo použít při přípravě pokrmu až 0,5l mléka denně, aniž by ho počítali do množství zkonzumovaných sacharidů.
  • Ostatní nemocní cukrovkou, neurčil-li jejich ošetřující lékař jinak, mléko do celkového denního příjmu sacharidů počítají. Mléko považujeme spíš za potravinu než nápoj, obsahuje vedle cukru i tuky a bílkoviny. Zvolíme raději mléko polotučné (do 2% tuku), to zajistí také přísun vápníku a vitamínů rozpustných v tucích.
  • Stoprocentní ovocné šťávy diabetik použije jen v malém množství k ochucení vody nebo minerálky. I když výrobce tyto koncentráty nepřisladí, je v nich přítomno velké množství cukru z ovoce. Proto je při jejich konzumaci na místě opatrnost.

MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

 

Posted in Diabetes mellitus 2.typu, Životospráva.