Pro člověka, který se zhruba 20 let zabývá profesionálně sladidly je smutné, když se opakovaně dozvídá, že znalosti o sladidlech jsou v české populaci tristní, to znamená žádné. Můžete se bavit s kýmkoliv, třeba universitním profesorem nebo populárním diskžokejem, vždy se dovíte totéž. Opatrná nedůvěra ke sladidlům založená na absenci znalostí.
Téměř všichni vědí, že existují nějaká sladidla, ale často si nedokáží vzpomenout ani na název některého z nich.
Lidé vědí, že sladidla používají diabetici. Skoro každý má v rodině nějakého diabetika. Ale tam vědomosti končí. Přitom lékařské kapacity ve vyspělém světě začínají bít na poplach. Tvrdí, že musíme přehodnotit vztah ke sladidlům. Šíří se nemoci, obezita, cukrovka, kardiovaskulární choroby. Spouštěcí mechanismy těchto chorob nejsou zcela známy, ale vedle geneticky podmíněných faktorů, sem patří i stres, nadváha a v neposlední řadě cukr.
Lidé konzumují velká kvanta příšerně přeslazených sladkostí a limonád. Otevřete si kteroukoliv kuchařku v knižní podobě, nebo pusťte si v televizi pořad o vaření a na 99 % si dříve či později přečtete nebo uslyšíte slova: „A nyní přidáme cukr.“ Chápete tu hrůzu, kdyby sladidla zvítězila nad cukrem? Musely by se přepsat všechny kuchařky světa! Jednodušší je říkat „sladidla raději nepoužívejte“.
Lékařské doporučení je nepřekračovat uvedenou denní dávku. Děti a těhotné ženy by se měly sladidlům spíše vyhýbat. Pak je užívání sladidel bezpečné.
Jen málo lidí ví, že nekalorických, respektive nízkokalorických sladidel, které jsou k disposici pro přípravu jídel a nápojů, je v Čechách už 12 druhů!
Nejstarším sladidlem je sacharin. Byl objeven před 135 lety a už více než sto let si jím lidé sladí potraviny i nápoje. Občas slyšíme z úst některých poradců na výživu varování před údajnými vedlejšími účinky sacharinu. Narážejí tím na episodu starou asi 40 let, která byla mezitím vysvětlena a sacharin byl dokonale rehabilitován. Zřejmě se někomu vyplatí opakovat staré babské povídačky. Mimochodem víte, kdo je v Čechách poradce na výživu? Je to každý, kdo se tak prohlásí. Žádný certifikát nepotřebuje.
Jiným veřejně často propíraným sladidlem je aspartam. V 90. letech minulého století byl téměř kultovním sladidlem společenské smetánky. Pak začala pomlouvačná kampaň. Nevadí, že byla vylhaná. Vždyť přísloví nám praví, že není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. A chudák aspartam na to doplatil svojí dobrou pověstí.
Stručný přehled sladidel používaných v ČR, EU, USA a dalších zemích.
Acesulfam-K nekalorické sladidlo, objevené roku 1967. Dvěstěkrát sladší než cukr.
Advantam ultralight sladidlo , 20 000 krát sladší než cukr.. Omezené použití.
Aspartam nízkokalorické sladidlo,asi 180 krát sladší než cukr. Tepelně málo stabilní.
Aspartam-Acesulfam-K sladidlo, oblíbené v mnoha zemích. Dvěstěkrát sladší.
Cyklamát sladidlo známé od roku 1937. Používané ve směsích s jinými sladidly.
Cyklamát-sacharin vynikající nekalorické sladidlo oblíbené zejména v Německu.
Neohesperidin DC nízkokalorické sladidlo charakteristické chuti. Omezené použití.
Neotam ultralight sladidlo na bázi aminokyselin. Komerční užití od roku 2003.
Sacharin klasické sladidlo. Patří k nejvíce prověřeným potravním doplňkům.
Steviol-glykosidy sladivost 200-300 krát větší než cukr. Z přírodních zdrojů.
Sukralóza vynikající tepelně stálé sladidlo až 600 krát sladší. Populární v USA.
Thaumatin nízkokalorické ochucovadlo z přírodních zdrojů. Charakteristická chuť.
Ing. Milan Němeček